SHL ured

Topal Osman Paše 22, 71000 Sarajevo

Tel: +387 33 550 660, E-mail: akademija@shl.ba

Petak, 24 April 2020

Otvoren poziv za upis četvrte generacije SHL Akademije za mlade lidere

U protekle 24 godine samo su tri mlade osobe (do 30 godina) bile izabrane u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Trenutno, (kao i u prethonom sazivu) u najvažnijem zakonodavnom tijelu BiH ne sjedi niti jedna mlada osoba. Ni drugdje u sistemu vlasti u BiH mladi nemaju značajnu ulogu - od ukupno 470 raspoloživih mjesta u entitetskim i kantonalnim parlamentima/skupštinama trenutno na samo 27 mjesta sjede mladi. Očigledno je da su mladi u Bosni i Hercegovini daleko od pozicija na kojima se donose najvažnije odluke za njihovu budućnost ali i da u Bosni i Hercegovini nedostaje mladih lidera koji bi preuzeli odgovornost za rješavanje društvenih problema.

Za mlade ljude koji ne pristaju da budu pasivni posmatrači problema u svojim zajednicama, već žele ponuditi vlastita rješenja i istinski se boriti za priliku da se njihov glas čuje, Fondacija SHL je 2016. godine pokrenula novi program obrazovanja mladih aktivista koji će ih osnažiti i međusobno povezati u nastojanju da mijenjaju svoje okruženje.

Fondacija Schüler Helfen Leben uz podršku njemačke vlade upisuje četvrtu generaciju polaznika SHL Akademije u studijskoj 2020/2021. godini!

 

Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je intenzivan program neformalnog obrazovanja namijenjen mladima čiji karakter, iskustvo i vrijednosti odražavaju njihovu strast za angažmanom, društvenom pravdom i aktivizmom.

Akademija ima za cilj obrazovati mlade lidere/aktiviste po principima učenja putem angažmana u zajednici (eng. service-learning) i sastoji se od tri osnovna segmenta:

Po uspješnom završetku programa, očekuje se da će polaznici:

a) biti detaljno upoznati sa aktuelnim društvenim problemima u BiH,

b) posjedovati vještine za rješavanje tih problema,

c) imati samopouzdanje da pokrenu druge na društveni angažman,

d) znati kako i kada preuzeti rizik, riješiti konflikt, izgraditi tim, te na taj način postati uzori svojim vršnjacima i nosioci promjena u društvu.

U fokusu programa je aktivizam polaznika, te njihov lični razvoj u ovoj oblasti, pa je pored usvajanja znanja i vještina, veliki dio programa posvećen razvoju specifičnih interesovanja svakog od polaznika.
Dodatni sadržaji programa su studijske posjete relevantne za oblasti učenja, razgovori sa inspirativnim gostima, zajednički odlasci na aktivističke događaje, a polaznicima je na raspolaganju i biblioteka sa preko 500 interesantnih naslova za dodatno čitanje i istraživanje.

 

Prijave za četvrtu generaciju SHL Akademije otvorene su do ponoći 14.06.2020. putem obrasca prijavnice.

Za pohađanje programa mogu se prijaviti mladi iz Bosne i Hercegovine u dobi od 19 do 25 godina pri čemu je poželjno njihovo ranije iskustvo u društvenom angažmanu.

Na osnovu sadržaja pristiglih prijavnica komisija za odabir polaznika će napraviti listu kandidata koji ulaze u uži izbor te sa svakim od njih obaviti razgovor o prijemu na Akademiju.
Planiran je upis 30 polaznika četvrte generacije, a potom će na osnovu učinka polaznika u usvajanju sadržaja u prva tri mjeseca programa biti odabrano 20 polaznika koji će pohađati program do kraja.
Nastavne aktivnosti za novu generaciju polaznika počinju u drugoj polovini jula/srpnja 2020., prateći akademski kalendar visokoškolskih ustanova u BiH.
Timeline programskih aktivnosti moguće je pogledati ovdje. Troškove pohađanja programa za sve primljene polaznike snosi Fondacija SHL uz podršku njemačke vlade.

Dodatne informacije vezane za program SHL Akademije dostupne su na web stranici www.shlakademija.ba, putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na broj telefona 033 550 660.

 

*Svi izrazi koji se koriste u tekstu, a imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, obuhvataju na jednak način i muški i ženski rod. 

Novosti

Ostale novosti